tetszik

2010. július 30., péntek

Farsangi fánk

Hozzávalók:
-50 dkg finomliszt,
-6 tojássárgája,
-3 dkg élesztő,
- 2,5 dl tej,
-7 dkg vaj,
-1 evőkanál cukor,
-1 zacskó vaníliás cukor,
-a tálaláshoz 2 dl sárgabaracklekvár, 2 evőkanál rum


Elkészítése:
-A szétmorzsolt élesztőt a cukorral összekeverve 2 dl langyos tejbe öntjük, és jól összekeverjük. Letakarjuk és felfuttatjuk. -Közben az átszitált lisztet tálba szórjuk, beletesszük a felfutott élesztőt, a tojássárgákat, a sót, a vaníliás cukrot és a megmaradt, langyos tejet.
-A tésztát jól kidolgozzuk , végül a vajat is beledagasztjuk.
- Cipót formálva belőle, liszttel meghintett tálba rakjuk, tetejét is belisztezzük, és addig kelesztjük, amíg a  duplájára nő.
-Ezután lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, és lisztbe mártott pohárral vagy nagy fánkszaggatóval kiszaggatjuk.
-Negyedóráig még a deszkán hagyjuk kelni, ezután 180 fokra hevített olajban 2-3 perc alatt szép pirosra megsütjük.
-Egyszerre csak néhány darabot tegyünk az olajsütőbe, mert a fánkok térfogata sülés közben megnő.
-A sárgabaracklekvárt a rummal és 2 evőkanál vízzel simára keverve, a fánkok mellé tálaljuk.

TiPP:Ha  a  tésztába  rumot,vagy  rumaromát,és  egy  pici  étolajat  is  gyúrsz, még  könnyebb lesz a tészta.
Úgy lesz szép  szalagos ,és középen  lyukas  a  fánk, ha  sütés előtt mindegyik  fánk  közepét  az ujjaddal ellapítod,és ezzel a  lapított féllel lefelé teszed a  fánkokat az  olajba.Az első  felét a  fánknak  fedővel  lefedve süsd,amikor  megfordítod már  fedő  nélkül a  másik  felét.Ettől  lesz  szép  szalagos  ,lyukas  fánkod.

Nincsenek megjegyzések:

Címkék

Népszerű bejegyzések

Rendszeres olvasók