tetszik

2012. március 3., szombat

Máglyarakás.

Maradék savanykás alma és szikkadt zsemle felhasználható hozzá!

Hozzávalók:

10 db zsemle
1 kg alma
4 tojás
1 l tej
késhegynyi só
8-10 ek cukor
1 kk őrölt fahéj
vaj vagy Rama

Elkészítés:
Egy nagy tepsit vajjal kikenünk.
A zsemléket 1 cm-es szeletekre vágjuk.
 A tejet elkeverjük a tojássárgájával, sóval és 2 ek cukorral.
  Az almát megpucoljuk, és vékony szeletekre vágjuk.
A zsemleszeleteket megforgatjuk a tejben, és a tepsi aljára szorosan egy rétegben egymás mellé rakjuk.
Erre a rétegre kerül egy réteg szeletelt alma, megszórjuk kevés őrölt fahéjjal (esetleg cukorral), majd folytatjuk a rétegezést, amíg a zsemle elfogy.
Ezután megsütjük.
A tojások fehérjét habbá verjük 6 ek cukorral, a zsemlére simítjuk.
 Visszatesszük a sütőbe, és 15 percig sütjük.
Kockákra  vágjuk.



A tojásfehérje hab elhagyható, ebben az esetben adjuk az egész tojásokat a tejhez, és a felső réteg zsemlét is borítsuk be almával, vagy szórjuk meg kristálycukorral, hogy ne égjen meg és száradjon ki túlzottan a sütés során.
A legjobb, ha szikkadt, de nem száraz zsemlével dolgozunk. Kiváló recept zsemle maradék felhasználására!
Gazdagíthatjuk apróra vágott, rumba áztatott mazsolával, dióval, lekvárral is az almaréteget.
A tojásfehérjébe cukor helyett tehetünk baracklekvárt is, ettől a színe érdekesebb lesz.
Készíthetjük más gyümölccsel is.
Lehet desszert, de akár főétel is egy levessel, pl. gulyásleves vagy bableves.

Nincsenek megjegyzések:

Címkék

Népszerű bejegyzések

Rendszeres olvasók