tetszik

2014. január 13., hétfő

Farsangi szalagos fánk.

Hozzávalók 
0,5 kg búzaliszt 
kb. 2,5 dl házi tej
2 dkg élesztő
1 kanál porcukor
6-8 dkg olvasztott vaj
3 db tojássárgája
1 kávéskanál természetes só 
2 kanál rum ( jót tesz a tésztának, de nem kötelező )

A sütéshez:
étolaj 

A díszítéshez:
lekvár 
porcukor




Elkészítése:

1. Az élesztőt langyos cukrozott tejbe tesszük és 15 percig hagyjuk pihenni, hogy felfusson.
2. A tálba szitált lisztre öntsük rá az élesztős tejet, az olvasztott vajat, és a tojások sárgáját, a sót valamint a rumot, majd addig dagasztjuk, míg a tészta el nem válik a tál falától.
3. Az így kapott tésztát takarjuk le, és meleg helyre téve kelesszük duplájára. 
4. Ha a tészta megkelt, vékonyan lisztezett deszkán nyújtsuk ujjnyi vastagságúra, és szaggatóval fánkokat készítünk. 
A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk. 
A fánkokat 10-20 percig kelesztjük.
5. Most a fánkok közepét ujjunkkal elvékonyítjuk és csak ezután sütjük ki.

Sütés:


Forró olajban, de alacsony lángon, kis adagokban sütjük.
Amikor beletesszük az olajba, fedőt is tegyünk rá,, majd fordítsuk meg
 és lassú tűzön a másik oldalát is arany barnára sütjük, ekkor már fedő nélkül.
A kész fánkokat kiszedjük, lecsöpögtetjük  majd porcukorral megszórjuk,
 és a közepét lekvárral töltve tálaljuk.


A fánk akkor lesz szalagos és könnyű, ha jó alapanyagokból dolgozunk, és lágy a tésztája.
A sütést úgy kezdjük, hogy a fánknak az az oldala legyen alul, amelyiken a lyuk van.
A második lényeges dolog, hogy ezt a lyukas felét, fedővel lefedve süssük, ettől lesz szép szalagos a fánk. Mikor megfordítjuk őket a másik oldalukra, akkor már fedő nélkül süssük készre a fánkokat.
Ügyeljünk, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert sötét lesz a fánk! 


Nincsenek megjegyzések:

Címkék

Népszerű bejegyzések

Rendszeres olvasók