tetszik

2014. június 1., vasárnap

Gőzgombóc

Ma ebédre ezt csináltam:-) Isteni finom.A maradékot lehet fagyasztani:-)

Hozzávalók:
A gőzgombóchoz:
50 dkg finomliszt
2 dkg élesztő
2 dkg cukor
3 dl tej
2 tojássárgája
csipet só
25 dkg sűrű szilvalekvár
 5 dkg vaj
15 dkg őrölt mák
porcukor
(én kevés olajat is teszek a tésztába)
A vaníliasodóhoz:
5 dl tej
4 egész tojás
vaníliás cukor
cukor  

Elkészítés:
A gőzgombóchoz az élesztőt felfuttatom a cukros tejben, majd a liszthez adom.
 Hozzáadom a tojások sárgáját, egy leheletnyi sót, és az egészet alaposan kidolgozom.
Pihentetem.
A mákot elkeverem porcukorral
 A tésztát hosszú rúddá sodrom, majd félzsemlényi darabokra vágom.
 A gombócokat kerek lapokká formázom, a közepébe teszek egy teáskanál lekvárt.
 Ezután óvatosan összeillesztem a sarkokat, és gombócot formázok.(kevés olvasztott vajjal a kezemen formázom)
Lábasban 2-3 ujjnyi vizet forralok, erre helyezek egy zsírfröccsenés gátlót,
 (vagy egy szorosan az edényre kötött konyharuha, szita is jó) erre teszem a gombócokat, amelyeket egy kevés olvasztott vajjal bekenek, hogy ha meg is dagadnak a gőzölés alatt, könnyedén szét tudjam szedni őket.
 Végezetül lefedem a gombócokat, (én egy tortaformát használtam erre a célra, de bármilyen másik edény is jó)
hogy a gőz bent maradjon a lábasban, és kb 15 perc alatt készre gőzölöm őket.

Tálaláskor cukrozott mákkal megszórom, és vaníliasodóval tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Címkék

Népszerű bejegyzések

Rendszeres olvasók