tetszik

2015. november 22., vasárnap

Gőzgombóc

A tésztához
500 g finomliszt
3 dl tej
2.5 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
1 csipet só
1 citrom héja (reszelve)
1 db tojás
10 dkg vaj (olvasztott, a gombócok kenéséhez)

A töltelékhez
Lekvár

A tetejére
10 dkg mák (őrölt)
5 dkg porcukor

Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a tojást, a citromhéjat és a felfutott élesztőt. 
Közepesen lágy tésztává dagasztjuk.
Tiszta konyharuhával letakarjuk és langyos helyen 45 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát két részre osztjuk, mindegyiket 3-4 cm átmérőjű hurkává sodorjuk.
A hurkákat 8-8 egyenlő részre vágjuk.
A kis tésztadarabok közepébe 1-1 teáskanálnyi lekvárt teszünk és gombóccá formáljuk, ügyelve, hogy jól összegömbölygessük, nehogy gőzölés közben kifolyjon a lekvár.
A kész kis gombócokat megkenjük olvasztott vajjal.
Egy szűrőbetétbe rakosgatjuk a gombócokat, egyszerre annyit, amennyi kényelmesen elfér benne. lábasban vizet forralunk (nem kell sokat, ), majd ha felforrt mérsékeljük a tüzet, annyira, épphogy gyöngyözzön a víz.
Lefedve, hogy a gőz ne szökjön ki az edényből, 10-15 perc alatt készre gőzöljük a gombócokat.
Tű beleszúrásával ellenőrizhetjük mikor jók.

A kész gombócokat kevés olvasztott vajjal meglocsoljuk, és porcukros mákot hintünk a tetejére.
Én vaníliasodót teszek alájuk J

Címkék

Népszerű bejegyzések

Rendszeres olvasók